freebies : fly up button

Monday, June 11, 2012


lagi2 freebies.. hehe.. musti korang da borink kan ngan kc nih... dah macam syok betul ngan photoshop cs5 tuh.. mata dok terbeliak tak berkelip buat button chomel2.. hihik..

oklah... nah amik nih.. 

kalau nak copy image url, korang right click kat gambar tu,
pastu untuk mozilla firefox, pilih "copy image location"
untuk internet explorer, pilih "copy shortcut"

nanti kc buatkan tutorial camner nak guna button ni k.. hehe

freebies : follow & dashboard button

Sunday, June 10, 2012


ok.. lagi freebies untuk semua.. bestkan.. seronok betul main dengan photohop nih.. walaupun masih newbie tapi still rasa dapat satu achievement yang besar.

kali ni KC buat follow button ngan dashboard button yang simple jer.. gambar yang KC letak tu brush amik dari internet jer..

ok, cam biasa.. kalau nak amik roger kat kc yer..

kaler pink
 http://1.bp.blogspot.com/-hDPAcSgiC_U/T9S7AsBviLI/AAAAAAAAAmk/0frh9ySFH80/s1600/follow-pink.png
http://4.bp.blogspot.com/-DQsIq8goe2E/T9S7zKam7NI/AAAAAAAAAms/lzi0BPVzWbw/s1600/dash-pink.png
kaler purple
 http://1.bp.blogspot.com/-LuY-K0I-R-Y/T9S7_FHQ5hI/AAAAAAAAAm0/H6J4-EsctGQ/s1600/dash-purple.png
http://3.bp.blogspot.com/-nfr-4KQ0ozs/T9S7_hyVBKI/AAAAAAAAAm8/WlBTLINS70A/s1600/follow-purple.png

kaler biru
 http://4.bp.blogspot.com/--tAqOxwwVtI/T9S8HGYkd7I/AAAAAAAAAnE/kY9xt8IK2cQ/s1600/follow-blue.png
http://2.bp.blogspot.com/-gdB1et3BRcI/T9S8KOLO2BI/AAAAAAAAAnM/BEebqwiVE04/s1600/dash-blue.png

kaler hijau
 http://2.bp.blogspot.com/-qpUylDbi3kY/T9S8TH-ZuRI/AAAAAAAAAnU/j4bKA-cJfyI/s1600/dash-green.png
http://3.bp.blogspot.com/-cge0QMwXI9U/T9S8Tuu_KeI/AAAAAAAAAnc/B14IlI8QXhc/s1600/follow-green.png

kaler hitam
 http://2.bp.blogspot.com/-4akmmWnWiBY/T9S8dYamOJI/AAAAAAAAAnk/LgNZZYrr_r4/s1600/dash-black.png
http://2.bp.blogspot.com/-D3GqGge4DCw/T9S8ggsg2ZI/AAAAAAAAAns/zO3i3jvVsv8/s1600/follow-black.png
 OK.. nanti kc buat tutorial dier pulak k.. stay tune~ =)

tutorial : pakai custom font dalam blogger


KC sebenarnya pakai Google punye custom fonts jer kat sini, free pulak tu... sangat senang.. camni caranya

1. cari la font mane yang kite berkenan. pastu add to collection.
2. biler dah pilih, click kat review button belah bawah tu. ni untuk finalize kan font yg kite dah pilih.
3. kalau dah puas hati, click kat use pulak.
4. pergi ke step 3, pakai standard tab jer. copy sumer code dalam step tu.
contoh:
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Nova+Oval' rel='stylesheet' type='text/css'>
5. pergi ke blogger - dashboard - template - edit html - proceed
6. klik expand widget templates
7. cari kod <head>
8. paste kod dari no 4. bawah kod <head> tadi tu
9. kemudian kalau nak masuk dalam css style tu pakai kod cam nih (ikut step no 4 dari google webfonts tadi):
 font-family: 'Nova Oval', cursive;
10.  untuk gune font ni dalam post entri, cari kod .post {
11. letak kod no 9 tu dalam kod .post { tadi tu..
12. sile preview dulu ye sebelum save.



blog review : thenurra


so dah tiba masanya untuk KC mengreview blog thenurra pulakk.. owner dier ialah Mei Atika. dier ni pelajar diploma seni halus di UITM perak.. sambil2 jalan kat blog Mei nih dapat jugak tau serba sedikit pasal diri Mei nih.. rupenye dier pon fotografer merangkap pelukis merangkap jurusolek bebas.. sumer bebas belaka.. hehe bagus betul.. muda2 dah banyak join aktiviti2 yang menarik2.. 

okeh.. tengok blog mei ni memang teramat simple.. rupe2nye blog ni baru lagi same macam blog KC jugak.. baru 2 bulan ye.. tapi follower lebih banyak dari KC.. huhu.. 

kalau tengok and baca sumer entri2 dier amat berinformasi n banyak juga benda baru yang kc dapat dari post entri mei nih.. ha tengok nih.. KC preview sikit blog nurra dalam print screen bawah nih.. jom klik kat gambar tu.. alang2 singgah dan berkenalan la kan.. macam tak biasa pulakk.. hehe


tutorial : cara tukar background blog


OK.. kalau nak tau camner nak tukar background blog template kite boleh la ikut cara kat bawah nih k

1. login blogger - dashboard - layout - add a gadget (kat mane2 pon boleh)
2. add html/javascript
3. masukkan script kat bawah ni dalam tu k
<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background="Image URL"
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>
4. pastu gantikan "Image URL" tu dengan url gambar yang korang nak...
5. lepas da siap bleh la add dan save yer.. pastu preview jadi ker tak..  kalau tak jadi bleh jer remove balik gadget tu tadi..

kalau korang nak tengok background2 cute2 and comel2 bleh la tengok kat freebies KC.. kat sini.. kalau minat bleh jer amik.. pastu roger KC k kat komen nanti.. tq muahhh =)

sebenarnya tutorial ni KC copy dari sini:  
kat blog tu ada macam2 tutorial yang menarik dan senang nak follow. *promote jap* boleh la korang gi sane jalan2 sekali yer.. hehe

freebies : background set [1]


OK.. saper nak freebies background angkat keyboard~ ehehe.. sajeje melawak memalam bute nih...
ok ni background yang KC dapat dari en. google.. dari photoshop pattern KC tukarkan jadi .png file.. bleh gune untuk jadi background yang comel2..
kalau suke amik la.. KC tak marah.. memang KC nak wat share ngan korang sumer.. jangan lupe roger kalau jadi copy k.. TQ


http://1.bp.blogspot.com/-QeMI3F0d7ZU/T9OB5mwwtZI/AAAAAAAAAlY/rfoUmnPEezk/s200/bg-set+1a.png
 http://2.bp.blogspot.com/-jEozz5C-eXw/T9OB6nGULwI/AAAAAAAAAlg/iicNu5o8E1M/s200/bg-set+1b.png
 http://4.bp.blogspot.com/-g02bJkmcLrA/T9OB7xI_eBI/AAAAAAAAAlo/AF6Ysw6d_7M/s200/bg-set+1c.png

 http://1.bp.blogspot.com/-HJ2RFtmmLRE/T9OB-OjXInI/AAAAAAAAAl4/kFNIDklo6rk/s200/bg-set+1e.png

 http://2.bp.blogspot.com/-NYm-3U_RcFc/T9OB8xmMMXI/AAAAAAAAAlw/9i9g9qActu4/s200/bg-set+1d.png

 klik sini pulak kalau nak tau camner nak masukkan gambar atas ni jadi background kat blog kite k.





freebies : assalamualaikum [1]

Thursday, June 07, 2012


sesambil KC tengah belajar pasal PS nih.. bleh la KC create image untuk mukadimah entri blog. hehe.. coba bakat terpendam.. wakakak.. best la jugak tengok effect kat photoshop kan... meh tengok apa KC da create.. nak amik pon bleh.. copy jer image link tu yer.. pastu roger KC kat komen k... TQ =)

 http://3.bp.blogspot.com/-a0SgwE0b13A/T8-OA8UYBHI/AAAAAAAAAkU/-HQLP7kVoDM/s1600/salam-biru.png
http://1.bp.blogspot.com/-s2quXrxqG7I/T8-TGUzjDuI/AAAAAAAAAkg/KKbKE2e21_s/s1600/salam-gray.png
http://1.bp.blogspot.com/-IKegj6EkJqs/T8-TIQe6lXI/AAAAAAAAAko/u7cTdnReryE/s1600/salam-hijau.png
http://3.bp.blogspot.com/-Vv66t4poJOY/T8-TJZt7emI/AAAAAAAAAkw/41I3xAa9L0E/s1600/salam-pink.png
 so tau tak camner nak letakkan dier terus kat atas post bile kite publish entri kite tu? so senang la tak payah nak letak kat kotak entri kite tiap kali nak taip entri baru... hehe.. ok, klik jer sini untuk ke tutorialnye k =)