tutorial : pakai custom font dalam blogger

Sunday, June 10, 2012


KC sebenarnya pakai Google punye custom fonts jer kat sini, free pulak tu... sangat senang.. camni caranya

1. cari la font mane yang kite berkenan. pastu add to collection.
2. biler dah pilih, click kat review button belah bawah tu. ni untuk finalize kan font yg kite dah pilih.
3. kalau dah puas hati, click kat use pulak.
4. pergi ke step 3, pakai standard tab jer. copy sumer code dalam step tu.
contoh:
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Nova+Oval' rel='stylesheet' type='text/css'>
5. pergi ke blogger - dashboard - template - edit html - proceed
6. klik expand widget templates
7. cari kod <head>
8. paste kod dari no 4. bawah kod <head> tadi tu
9. kemudian kalau nak masuk dalam css style tu pakai kod cam nih (ikut step no 4 dari google webfonts tadi):
 font-family: 'Nova Oval', cursive;
10.  untuk gune font ni dalam post entri, cari kod .post {
11. letak kod no 9 tu dalam kod .post { tadi tu..
12. sile preview dulu ye sebelum save.



1 komen terbaekk:

Kazen said...

fonts jgak leh d ubah kalu gune blogger template design kalu sape yg gune updated blog dashboard :)

Post a Comment

jangan lupe tinggalkan komen~ mekaseyy =)